Puber… eh, tienerbrein

Weet je wat ik het ergst vind aan een puber? Of wacht, ik schijn het over een tiener te moeten hebben – want, zo zegt hoogleraar neuropsychologie Jelle Jolles in zijn boek Het Tienerbrein, puber heeft een te negatieve bijklank. Dat mag dan wel zo zijn, maar bij het woord tiener denk ik toch meer aan een Tina-meisje dat haar pony borstelt. Die associatie heb ik nou niet bepaald bij het ongenuanceerde geval dat zich – nog net – mijn zoon noemt.

Maar goed. Het ergste vind ik dus het mompelen. De achteloze verwensingen die tijdens het weglopen nog snel even over de schouder worden geworpen. De discussie is al klaar, en dan tóch nog gauw iets heel vuigs zeggen. Raaaaah! Kwader kun je mij niet krijgen. ‘Tja, het is een puber, hij kan niet anders dan zo reageren’?

Nee. Ik geloof echt wel dat er zich bepaalde processen voltrekken in dat erwtenbreintje en dat het daar dus echt last van heeft en het geen hersencellen meer overheeft voor subtiliteit, maar ergens moet er ook nog een gewoon mens verstopt zitten. En trouwens, we moeten ook rekening houden met de gemoedsrust van het Kleintje. Dat fluisterde laatst, na de zoveelste aanvaring, haast in tranen in de gang: “Mam, ik wil later niet zo worden. Ik wil gewoon leuk blijven!”

Gelukkig voor haar (en voor ons) kan hij écht ook nog af en toe heel lief zijn. Als hij zijn zusje knuffelt en we over haar hoofd heen even naar elkaar grijnzen om een rare uitspraak. Als ik ‘s ochtends mijn lenzen in sta te doen en hij heel impulsief zijn armen om me heen slaat en zijn neus in mijn rug duwt. Niet zo handig qua timing misschien, maar wél gezellig. Ook al schrik ik elke keer weer van het feit dat hij wéér drie centimeter is gegroeid.

In Het Tienerbrein gaat het, aldus het artikel uit VU Magazine, ‘niet zozeer om praten met je tiener in psychologische of pedagogische zin. Het gaat […] erom dat je je kind helpt om hersenfuncties te ontwikkelen: gericht denken en empathie. Dan pas kan het goed leren oordelen over situaties, over anderen en over zichzelf.’

Boek is besteld. Ik ben benieuwd!

Handleiding voor je puber tiener

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.