Kom bij ons! Wij hebben Dingen!

Het blijft maar spannend in december. Heel groep acht op scholenbezoek, ’s ochtends vroeg in het donker op de fiets, nu al twee dagen achter elkaar. Voor Ol niet zo’n openbaring, ik geloof dat hij het eigenlijk wel al weet. Voor mij des te meer. Al die luxe reclamefolders van middelbare scholen uit de buurt die in de rugzak mee naar huis komen! Al dan niet vergezeld van gewichtig uitziende dichtgeplakte enveloppen met begeleidende brieven voor de ouders/verzorgers! Zodat wij er ook van op de hoogte zijn dat onze spruiten een heuse biologieles van 25 minuten gaan volgen, met daarna een korte pauze, waarin er een versnapering genuttigd gaat worden, aangeboden door de school!

Als ik die boekwerkjes zo zie, geloof ik niet dat er écht geldtekort is op deze instellingen. Ze glimmen elkaar bijna van de tafel af. Met van die prachtige, o-zo-spontane foto’s van pubers met geforceerde tandpasta-smiles erop. “Wel iets kleurrijks aandoen, hè, dat staat beter op de foto!” Je kunt veel zeggen over de rest, maar dát is zeker gelukt.

En dan moet zo’n school opvallen, hè. Zich onderscheiden van alle andere scholen in de regio. Hoe doe je dat, in deze tijd? Nou, makkie natuurlijk. Ik vat het even kort samen: ‘Op onze school vinden wij digitaal onderwijs erg belangrijk, en daarom Krijgen Alle Leerlingen Een iPad! Van Ons!’

Want die hebben ze thuis natuurlijk nog niet, de schapen.

Nee, dan de school die het echt begrepen heeft: ‘Op onze school vinden wij digitaal onderwijs erg belangrijk, en daarom Krijgen Alle Brugklassers Komend Jaar Onderwijs Op Een Laptop!’ Dat vinden ze op deze school zó belangrijk, dat ze het overal te pas en te onpas herhalen. Met als resultaat pareltjes als deze, achterin bij de veel gestelde vragen:

“Heeft het <vul naam school in> een loting?

Nee, het <vul naam school in> heeft geen loting. Als je je op het <vul naam school in> aanmeldt en minimaal een havoadvies hebt dan ben je van harte welkom. Al onze brugklassers zullen het komend schooljaar met laptops werken naast boeken.”

Eh, huh? Het ging toch over de loting? Heel mijn concentratie aan gort! Pweeeeuuuup, afgekeurd.

Als proef op de som vroeg ik nog even aan mijn kandidaat-brugger wat hij er nou allemaal van vond, dat zwaaien met iPads en laptops. “Jeetje, mam, kom op zeg. Je denkt toch niet dat ik daar intrap?”

Dus. Volgende keer maar weer de nadruk op het onderwijsaanbod, dan? Lekker online, met selfies van leerlingen erbij. Hélemaal van deze tijd, en extreem kostenbesparend bovendien. Ga ik ondertussen even alle boekjes en tasjes recyclen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.