Grrrrrinch

Lieve mensen in de voedselindustrie. Ik had graag een gracieus kerstelfje willen zijn en een prachtige dans willen uitvoeren op de luxueus uitgedoste kersttafel. Liefde en licht, sprankelende sterren, zijdezacht kaarslicht, tinkelende glazen – en een Meik die in een glitter-tutu pirouettes draait. Wie wil dat nou niet? Helaas, het zit er niet in. Dit jaar ben ik de Grinch.

‘Gezellig #genieten met zijn allen!’ ‘De hele #familie bij elkaar!’ ‘#Samen!’

Kerst anno 2015. Toegegeven, ik ben allergisch voor het verplichte ‘#genieten!’ dat te pas en te onpas je strot door wordt gedouwd. Het kan wat mij betreft zo aansluiten in het rijtje ‘#goedbezig’ en ‘#ikrekenhetgoed’. En toegegeven, ik ben niet altijd de meest sociaal handige, en verplicht samenzijn met de familie is niet altijd mijn hobby. Maar in de gedachte erachter kan ik me zeker vinden. Het is prachtig om in ieder geval 1x per jaar eens echt aandacht te hebben voor elkaar, om stil te staan bij wat je hebt en bij wat je verbindt, bij wat je doet op deze aarde. Daar hoef je niet eens religieus voor te zijn.

Waar het bij mij misgaat, is het ‘Achtgangenmenu met schuim van dit en vulling van dat, afgemaakt met opgeklopte mousse van weet-ik-veel, met speciale dittes en dattes voor de #kids!’ dat erbij schijnt te horen.

Hoezo gaat het op Facebook en elders zo ongeveer vanaf oktober alleen nog maar om de meest belachelijke liflafjes die echt niet mogen ontbreken op je kersttafel en – helemaal hot dit jaar – de kerst-foodboxen die je kunt bestellen? Hoezo hijsen we ons met kerst eigenlijk in onze duurste kledij, moeten er ineens peperdure cadeaus onder de kerstboom liggen en draait het alleen nog maar om ons twee dagen (en als het aan sommigen ligt, drie) volledig volproppen? Is dat de kerstgedachte? O ja, vrede op aarde hè, proost, schat, geef mij nog een met mousserende zalm gevuld kwarteleitje?

Dus nee, ik doe geen dans dit jaar. Ik ben de Grrrrrrrinch. Ik doe mijn allergrootste laarzen aan, ik stamp drie keer heel hard op de tafel, de grond splijt open en dan… komen er nog veeeeeeeeeeeeel meer Grinchen.

O wacht, nee, dat was een ander sprookje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.