Filter

Gewone kinderen bestaan niet. Onze schatjes zijn, dat weet toch iedereen, stuk voor stuk uniek. Dat moet haast wel, want ze hebben bijna allemaal hun eigen labeltje. En als ze dat niet hebben, dan krijgen ze er vanzelf wel een. Van school. Of de buurvrouw. Een toevallige passant. De groenteboer. En dan maken we er meteen een hokje voor, wel zo overzichtelijk.

Daar kun je van denken wat je wilt. Voor sommigen is het ongetwijfeld heel fijn, die duidelijkheid. Anderen voelen zich erdoor beperkt, of vinden dat ze in het verkeerde hokje zitten.

Ikzelf hou het meest van weidse landschappen, hoge bergtoppen en de wind in mijn haar. Daar is vast ook ergens een hokje voor. Stop me er gerust in, ik zal het je niet kwalijk nemen. Ik ben inmiddels een soort flat.

Maar eigenlijk hè, eigenlijk zijn al die verschillende hokjes onzin. Ik heb namelijk iets ontdekt. Eigenlijk kun je mensen, en specifiek kinderen, in twee groepen verdelen. Of ze nou wit, bruin, pimpelpaars, jongetje, meisje of iets daartussenin zijn: je hebt ze met filtertje, en zonder.

Zo is daar bijvoorbeeld het kind dat bij terugkomst op school na een doktersbezoek heel kalm tegen juf zegt dat ze daar “voor iets persoonlijks” was. Yeah baby! Dat noem ik filteren als een pro!

En dan is daar het kind dat in een opstel over de vakantie eerst in geuren en kleuren over de logeerpartij bij opa en oma vertelt, om te eindigen met: “O ja. Er was ook nog iets heel ergs gebeurd. Ik lag te slapen toen ik wakker werd van een hele harde gil. Ik ging naar beneden en wat denk je, het was mijn moeder die zo gilde. Mijn papa lag dronken in de gang en hij was omgevallen.”

Geef me een F, geef me een I, geef me een L – ach weet je, laat ook maar.

Wie van die twee kinderen van mij is, laat ik verder in het midden, dat begrijpen jullie vast wel. Maar ik kan wel verklappen dat het heel… bijzonder was om de week erna gewoon weer naast juf in de schooltuin te staan.

Gelukkig was het geen klassenborrel. Hoiiii, juf. Wijntje?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.