Dagboek van een hond – 2

In de aanloop naar 2 dagen Roedelmethode houd ik een dagboekje bij over Momo. 16 maanden oud. Draak Hond. Stabij-kruising. Onrustig. Snel geprikkeld. Blaft en gromt naar soortgenoten en auto's. Kan niet alleen zijn. Gaat ervandoor als hij los loopt. Had ik al gezegd dat het een draak was?

Beneden na de nacht: lag netjes op kleedje op bank.

Ochtendwandeling: rustig. Gepoept. Braaf.

Na ochtendbrokken in bench gedaan vanwege onrustig gedrag. Zit er nu te blaffen – maar minder dan gisteren. Zit erover te denken om hem voortaan altijd na ochtendwandeling en brokken even in de bench te doen tijdens het spitsuur, als iedereen vertrekt naar werk en school. Daarna lekker even los voor aaien en spelen.

Aaien en spelen was vandaag meer poot bijten en piepen. Terug in de bench. Kleedje knagen. Kleedje uit de bench. Gewacht tot hij rustig was. Nu los – braaf opgerold op kleed op de bank.

Niks gehoord tijdens douchen en aankleden. Lag bij terugkomst beneden opgerold op loungebank. Hmph.

10:15 uur: vindt het blijkbaar tijd worden dat we weer eens naar buiten gaan. Maakt dit duidelijk door piepend tussen schuifpui en deur naar hal heen en weer te lopen en er tegenaan te springen. Wanneer dat niets oplevert, komt hij mij en en mijn haakwerkje een bezoek brengen op de bank.

Doet schijn-plasbeweging tegen bank. Naar bench. Blaffen en piepen. Ik haak verder, drink mijn koffie en rotzooi wat aan mijn site.

Nou, we zijn uit geweest hoor. En hoe.

Weet je wat, dacht ik. Je hebt zo braaf meegelopen, zo goed geluisterd. We zijn bij het bos. Je mag wel even los, daar langs de sloot. Lekker overzichtelijk. Geen andere honden. Geen auto’s. Even rennen. En toen… was daar een vrachtwagen vol grind. Aan de andere kant van de sloot. ZIT, Momo. NU! Momo zat. Ik had hem bijna… en de vrachtwagen passeerde ons, daar aan de overkant. Toen zat Momo niet meer. Hij vloog. Recht vooruit, helemaal naar het einde van het pad, waar de sloot de weg kruist. Een zwart vlekje. KNAL, de bocht om, recht op de vrachtwagen af. En erachteraan. Blaffend. Keihard. Weer die bocht om. Met de voortdenderende vrachtwagen mee. Uit het zicht. Weg, Momo. Kon schreeuwen wat ik wilde, geen Momo.

Ik weet niet wat er gebeurd is, daar om de hoek, maar uiteindelijk kwam meneer terug. Van top tot teen onder de modder. Oren plat, hijgend als een postpaard. In volle vaart. Een zwart vlekje laag bij de grond. ZIT! Hij zat.

Je mag niet boos zijn op je hond. Ik weet dat. Maar ik ben letterlijk naar huis gestampt. NAAST. VOLG. NEE. De meneer die een stuk voor ons liep moest af en toe naar ons kijken.

Als kers op de taart kwam er, toen we bijna thuis waren, nog even een hond op ons afgerend. Los, natuurlijk. Het zal ook eens niet. Ik had Momo naast me, heel kort aan de lijn, zette mijn been ervoor. “Oh, ze wil alleen maar spelen hoor, niks aan de hand hoor,” zei de baas. Ik weet niet hoe, maar ik heb hem iets toegeblaft in de trant van “MAAR DIE VAN MIJ NIET DUS WIJ GAAN DOOR.” Stoom. uit. mijn. oren. Hallo?! Mijn hond zit aan de riem, zoals het hoort, want het is hier geen losloopgebied. Kort naast mij, dat ZIE je. Mijn been ervoor. Wij lopen door. Dat zie je OOK. HOEZO roep jij je hond dan niet bij je? Ziet het eruit alsof ik wil dat mijn hond met jouw hond SPEELT? Debiel.

De zwarte vlek ligt nu in de bench. Al vanaf 12:00 (het is nu 13:42). Voorlopig blijft hij daar maar even. Alle opwinding wegslapen.

Tijdens de late middagwandeling had ik een modelhond. Meer naast me dan niet, slappe lijn, zeer regelmatige check-ins en zelf inhouden als de lijn strakker kwam, met check in. Oké dan.

Verplichte benchrust vandaag was van 12:00-14:30 en van 16:00-18:00.

De avond verliep rustig. Niemand tegengekomen tijdens het avondrondje na het eten, en tegen 21 uur lag meneer plat voor de tv.

Niks gehoord ‘s nachts.

2 thoughts on “Dagboek van een hond – 2

  1. Arme Meike.
    Het is ook zo verraderlijk, zo’n small-medium mormel met een schattig hoofdje. Demensen (met of zonder hond) hebben vast niet allemaal meteen door dat draken in alle vormen en maten bestaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.