Pling

Het einde van het eerste jaar voortgezet onderwijs nadert, en dat betekent dat kind deel 1 zichzelf nu toch wel af vindt, na al die wijze lessen van conciërges over fietsen niet goed in het rek, verloren kluispassen en corvee. Nu is het gepokt en gemazeld, nu weet het de regels. Het weet wat er van hem verwacht wordt, en dat doet het natuurlijk allemaal braaf. Natúúrlijk! Want het is af.

Ikzelf denk dat het op zijn 40ste waarschijnlijk nog steeds niet af is, maar dat terzijde. En dat het vorige week, in de laatste volle lesweek nota bene, voor het eerst naar de conrector – of wacht, nee, afdelingshoofd heet dat geloof ik – moest vanwege ‘uit de les verwijderd door de docent’ (bron: Magister), dat heeft er verder ook niks mee te maken.

“Ik moest lachen om iets grappigs in het geschiedenisboek en dat zei ik toen tegen Sam, en toen moest ik eruit! En toen had ik last van mijn schouder dus ik zwaaide wat met mijn armen en toen moest de hele klas lachen want ze konden net mijn handen zien en toen vond de docent dat ik de áándacht probeerde te trekken en toen moest ik naar mevrouw H.!” De verontwaardiging kun je er zelf bij bedenken, de overslaande stem ook.

Die stem! Elke keer als hij me belt schrik ik me wild. “HOI MAM,” (waaaah!) “mijn ketting ligt er weer af. Hè? Ik ga écht niet lopen, hoor. Wat? Hoezó heb je de auto niet?” Grfphshhhh tuut.

Maar goed, het einde is dus nabij – al wordt dat niet overal altijd even goed geïnterpreteerd. “MAM!” (waaaah!) “Ik heb alwéér uitval! Nu ben ik al om 12 uur thuis! En ook nog eens bijna geen huiswerk! Ja, ik snap het ook niet. Lekker man, extra veel game-tijd! Dat mocht ook wel eens!”

“Uh huh. Zeg, waarom denk je eigenlijk zelf dat je zo vroeg naar huis mag? Zou dat zo maar zijn? Omdat ze je op school zo’n voorbeeldige leerling vinden? Of zou daar misschien toch wel een, ik weet niet, reden achter zitten? Iets met… PROEFWERKWEEK, misschien?”

Ja hal-lo, dat wist hij heus zelf ook wel, hoor. Pfff. Of ik eens een keer niet zo stom wilde doen. En of ik nou weg wilde gaan, want ik dacht toch niet dat hij die samenvatting van bio af ging krijgen als ik hem de hele tijd stoorde, of wel soms?

Pling, zei mijn telefoon een kwartier later. De link naar het zelfplakkende hoesje voor zijn telefoon. Als beloning, voor een jaar hard werken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.